Ardian-Christian Kuciuk, laureat al Premiului Academiei Kult din Tirana

La 7 noiembrie 2015, la Palatul Congreselor din Tirana, în cadrul Galei transmise în direct de Televiziunea publică Albaneză, prestigioasa Academie KULT a premiat 13 artiști albanezi din diferite domenii ale artei. Premiul „Cartea / Autorul Anului” i-a fost acordat scriitorului bilingv Ardian-Christian Kuciuk pentru romanul „Home”, publicat în 2014 de Editura PA din Prishtina.
Scris la București în limba albaneză (2005), romanul ”Home” urmărește soarta unui refugiat albanez din anii '90 care călătorește cu pașaportul unui necunoscut decedat de mult și care, în urma unor întâmplări petrecute într-un spațiu dublu, real și metaforic, este ucis în mod misterios. După înmormântare, confrații încep să rememoreze cuvintele, poveștile, dramele și glumele lui Home Çkena (porecla protagonistului, transformată de autor în nume, este o salutare în dialectul gheg și înseamnă Ce faci / Ce noutăți mai sunt) neputând ieși din dilema dacă Home a existat doar în imaginația lor, sau și aievea. Persoana reală nu figurează nicăieri în acte, deși multă lume l-a cunoscut, iar ca personaj se găsește în manuscrisul romanului ”Home”.
Cartea unor generații care nu mai au unde să se întoarcă, dar au când să se întoarcă’ (A.-Ch. Kuciuk), ”Home” (titlul face indirect referiri și la Acasă, Ființă, Pământ al Făgăduinței, Limbaj) a fost primită cu entuziasm de critica literară și de cititori, stârnind numeroase interpretări. ”În acest roman – scrie Revista Kuvendi din SUA – protagonist este Soarta omului. Celalate personaje sunt cititorii cărora le rămâne să-și aleagă soarta. (...) Să ne cutremurăm, căci acest roman este ADN-ul memoriei noastre. Al memoriei în trei timpuri: ne vom aminti, vom fi amintiți și alții își vor aminti de noi… Scriitorul îi face loc cititorului în casa lui spirituală, în timp ce el intră și locuiește fie și temporar în noi. Și cititorul simte greutatea’ noului locuitor. Poate din această cauză, pe parcursul romanului ‚Home’ te simți cititor, personaj și autor în același timp”. 
”Metafizica descrierii aduce aici un stil și o figurativitate literară perfecte, o vibrație subtextuală care-ți face și mai tristă durerea decesului personajului Home, acesta din urmă purtând toată greutatea exilului. Personajul Home, acest Don Quijote evadat, și acest trist Jozef K. al Balcanilor deja va fi cioplit în cerurile universal ale literaturii”, scrie jurnalista Dhurata Hamzai în TemA.
Într-un interviu acordat presei după prezentarea romanului la LiteraturHaus din Berlin, Kuciuk a afirmat că, pentru el, romanul este și „Mutarea unei cantități de istorie și geografie la o calitate de memorie și metaforă. Cu preț de sânge, dar și de cerneală”. La întrebarea dacă în roman domină elementul autobiografic, autorul a răspuns: „Cred că este doar durerea cruntă a dezrădăcinării și a obligativității ca, pentru nu se știe cât timp, îți vei vorbi singur limba maternăȘi fiincă nu mi se publicase încă nicio carte, la început eu nu doar vorbeam, ci și scriam singur, ceea ce a adâncit atât de mult durerea, încât poate mi s-a dăruit dreptul să scriu și în numele celor ce nu scriu, cum este Home Çkena”.


Academia KULT este singura instituție albaneză care acordă anual premii în cultură, indiferent de țara în care trăiesc laureații, creând deja o tradiție admirabilă și demnă de urmat.


HaemusPress, nov. 2015