În ediția 34 a Festivalului Național de Teatru, au făcut parte și ”5 piese scurte (spectacol lectură)” din 21 octombrie 2024, orele 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media.
Una dintre piese, A wo-man de Iulia Enkelana aduce în prim plan controversata și extrem de mediatizata ”poveste” a virginelor jurate (burrnesha – alb.).
Synopsis-ul formulează clar întrebările autoarei:
Ce înseamnă libertate, normalitate și destin? Câte dintre lucrurile pe care le facem nu sunt nimic mai mult decât rezultatul unor convenții? Cine este în măsură să separe normalitatea de anormalitate și cum ne mai afectează, în prezent, astfel de delimitări? În câte feluri se poate trăi viața?
În unele țări balcanice (Albania, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina…), până prin anii ’70-’80, a existat un fenomen străvechi al virginelor jurate: femei care, atunci când nu erau bărbați în familie (muriseră sau se născuseră numai fete) sau când voiau să refuze elegant o căsătorie, depuneau un jurământ de castitate și se îmbrăcau în haine de bărbați, aveau voie să bea, să fumeze, să muncească, să meargă libere prin oraș, să ia decizii sau să dețină arme – fiind acceptate de comunitate și tratate drept bărbați.
O tânără regizoare de film documentar se întoarce la origini, în Albania, și întâlnește o virgină jurată, cu scopul de a-i lua un interviu și de a-i înțelege modul de viață și percepția.
Prin laconismul, sobrietatea și umorul ce poate alunga din spectator orice adiere potențială a melodramei sau a patetismului de tip post-truth, la nivel de subtext A wo-man descrie subtil și descifrează neputința de a înțelege și / sau accepta destinul Celuilalt.
Dincolo de exotism și strategii mediatice, textul pare menit doar să adâncească tăcerea intimă a spectatorilor și să propună neostentativ o reconsiderare a stereotipiilor.
*
5 piese scurte (spectacol lectură)
De: Teodora Savu, Alex Gorghe, Iulia Enkelana, Sever Bârzan, Alma Andreescu
Cu: Maruca Băiașu, Silvana Negruțiu, Mihaela Velicu, Florin Aioane, Lucian Iftime
Regia: Mara Oprea
Scenografia: Alberto Ursache
Producător: Festivalul Național de Teatru, 2024
Spectacolul a fost urmat de o discuție cu publicul, alături de echipă, autorii textelor, precum și mentorii Workshopului de dramaturgie: texte românești, Alexandra Felseghi, Csaba Szekely și Elena Vlădăreanu (Moderatoare: Mihaela Michailov).
Foto: Mihaela Marin©