O zi în limba albaneză / Një ditë në shqip [RO / AL]

Prof.univ.dr. Ardian Kycyku și ES Dl. Ambasador Ilir Tepelena
[RO] Sub moto-ul ”O zi în limba albaneză”, la 29 octombrie 2019, Ambasada Albaniei în România s-a alăturat iniţiativei Ministerului Culturii din Albania „Octombrie al cărţii”, printr-o serară culturală dedicată lecturii în albaneză. 

Invitat de onoare al acestei seri a fost cunoscutul scriitor Ardian Kyçyku, laureat al câtorva premii naţionale şi internaţionale şi, de curând, al Medaliei „Ambasador al Naţiunii”. 

Pentru mai mult de o oră, s-a citit în limba albaneză şi s-a vorbit despre cărţile lui Kyçyku, cei prezenţi exprimându-şi dorinţa ca o asemenea experienţă să se repete în viitor, prin alegerea unor teme legate de limba albaneză şi de bogata moştenire culturală și literară a renascentiştilor albanezi în România. 

La încheierea întâlnirii, au fost dărutite cărţi şi texte şcolare în limba albaneză. 

[AL] Nën moton “Një ditë në shqip”, edhe Ambasada jonë iu bashkua nismës së Ministrisë së Kulturës e cila ka shpallur muajin tetor si “Tetorin e Librit”, përmes një mbrëmje kulturore dedikuar leximit në shqip. 

Në këtë mbrëmjë, i ftuari i nderit ishte shkrimtari i mirënjohur Ardian Kyçyku, laureat i disa çmimeve kombëtare dhe ndërkombëtare, si dhe së fundmi i vlerësuar më medaljen “Ambasador i Kombit”. 

Për më shumë se një orë u lexua shqip dhe u bashkëbisedua rreth librave të shkrimtarit Kyçyku, madje u vendos që kjo eksperiencë shumë domethënëse të përsëritej rishtaz në muajt e tjerë, duke përzgjedhur tematika të ndryshme kushtuar gjuhës shqipe dhe veçanërisht trashëgimisë së pasur kulturore e letrare të Rilindasve në Rumani. 

Me këtë rast u shpërndanë edhe libra e tekste shkollore në gjuhën shqipe. 

Prof.univ.dr. Ardian Kycyku și ES Dl. Ambasador Ilir Tepelena
Din pagina Ambasadei Republicii Albania din România 
/ Ambasada Shqiptare në Rumani / Albanian Embassy in Romania